Miljövänliga stolpar testas nu i Lindesbergs kommun. Foto: Linde Energi

Linde energi testar giftfria elstolpar

Uppdaterad
Publicerad

På en sträcka av 11 kilometer mellan Lindesberg och Pikaboda byter Linde Energi nu ut gamla elstolpar med det farliga ämnet kreosot. Istället testar man nya, betydligt mer miljövänliga, av trä och återvinningsbar polyeten.

På en sträcka av 11 kilometer mellan Lindesberg och Pikaboda byter Linde Energi nu ut gamla elstolpar med det farliga ämnet kreosot. Istället testar man nya, betydligt mer miljövänliga, av trä och återvinningsbara polyeten.

– Vi gör det dels med tanke på naturen men också för att förbättra arbetsmiljön för vår personal som annars exponeras för kreosoten, säger Joakim Johansson på Linde Energi.

Pilotprojekt som bådar gott

Den aktuella sträckan fungerar som ett pilotprojekt för framtiden.

– Vår personal säger att det är precis som att jobba med de gamla stolparna, så det bådar ju gott inför framtiden. Vi kommer att undersöka stolparna löpande för att se om de passar för andra sträckor.

För komplicerat att gräva ner

Idag är det vanligt att man väljer att gräva ner ledningar när det är dags att byta ut dem.

– Men i det här fallet till exempel gör terrängen att det kostnadsmässigt inte går att försvara. Det skulle helt enkelt bli för komplicerat och för dyrt.

De gamla stolparna kommer att lämnas in för deponi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.