Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommuner har börjat ge försörjningsstödet till kvinnan

Uppdaterad
Publicerad

I många kommuner är det i regel mannen i hushållet som får försörjningsstödet insatt på sitt konto. Men i Örebro län har flera kommuner valt att betala ut pengarna till kvinnan istället.

– Kvinnan håller ihop hemmet och tar oftast hand om barnen. Därför är det också naturligt att hon får utbetalningen, säger socialnämndens ordförande i Lindesberg, Mathz Eriksson (C).

År 2018 delades försörjningsstöd ut till cirka 135 000 män och cirka 120 000 kvinnor, det visar siffror från Socialstyrelsen. I många kommuner i Sverige är det också mannen som är registerledare när ett hushåll söker om försörjningsstöd, vilket innebär att det är han som får utbetalningen på sitt konto om inget annat anges i ansökan.

Nu vill flera partier ändra detta på nationell nivå, något Ekot var först att berätta om. 

– Det är oerhört viktigt vem det är som har pengarna i en familj. Att de inte med självklarhet går till mannen, utan att det går både till mannen och kvinnan. Det ger kvinnan en helt annan position, sade Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson till Ekot.

Det finns i dag möjlighet att på kommunnivå ändra utbetalningen av försörjningsstödet så att båda personerna i ett hushåll får det, men det har ingen kommun i länet gjort, visar SVT:s kartläggning.

Ingen kommun har delad utbetalning som grundprincip och åtta av tolv kommuner i länet har kvinnan som registerledare i försörjningsstödsärenden. 

Lindesberg valde kvinnan framför mannen

En kommun som år 2017 tog ett aktivt beslut för att ändra från manlig registerledare till kvinnlig är Lindesberg.  

Ordförande i socialnämnden, Mathz Eriksson (C), förklarar varför:

– Det är kvinnan som håller ihop hemmet och det är kvinnan som oftast tar hand om barnen. Därför är det också naturligt att det är hon som får utbetalningen, säger han och fortsätter:

– Det är inte säkert att pengarna går till det de ska om man ger pengarna till mannen.

Merparten av kommunerna uppger också i SVT:s enkät att det i dagsläget inte finns några planer på att ändra i försörjningsstödet så att det delas ut till båda personerna i ett hushåll. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.