”Att låsa in är inte lösningen”, säger Francisco Sansevrieri, 63, som dömdes för ett dubbelmord i Malmö för 20 år sedan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Livstidsdömde Francisco: ”Jag var ett monster”

Publicerad

Francisco Sansevrieri, 63, dömdes för ett brutalt dubbelmord i Malmö 1995. Idag, efter 18 år i fängelse är han en fri man. Men skammen, den finns kvar.
– Jag var ett monster då, säger han.

Francisco Sansevrieri var under 1995 medlem i ett stort kriminellt nätverk i Malmö. Tillsammans med tre andra personer åkte han till en lägenhet för att driva in en skuld. Det slutade med en 38-årig man och en 27-årig kvinna dödades under bestialiska former.

– På den tiden var jag ett monster. Jag hade ett enormt destruktivt beteende då, säger han när SVT Nyheter träffar honom.

Straffet för Francisco Sansevrieris brott blev livstids fängelse. Han var då 42 år.

– I dag förstår jag bättre vad som hände.

”Jag skäms”

Hur ser du på brottet i dag, när du tänker tillbaka på det?

– Jag skäms för fan! Otroligt mycket. Fast i dag har jag börjat kunna hantera min skam.

Francisco Sansevrieri nekade under en längre tid till brottet. Först efter 13 år i fängelse erkände han. Efter att han börjat gå i kloster på anstalten han satt på och börjat samtala med en präst. Han släpptes ut ur fängelset 2013.

KARTA: Morden som gav ett livstidsstraff

– Jag började allt mer i slutet ta ansvar för mina handlingar och min del i olika situationer. Inte bara för själva brottet utan också inför min familj. För vi talar mycket om offer här, och de finns vilket jag är ledsen för. Men mina barn är också offer, på grund av mina handlingar.

”Jag förstår anhöriga”

Just straffet livstid är något som Francisco Sansevrieri i dag har förståelse för. Inte minst med tanke på att han satt så pass många år i fängelse, som gav tid för eftertanke.

– Jag förstår anhöriga. Jag skulle tycka samma sak. Men det är inte lösningen. För jag borde inte behöva sitta 18 år i fängelse för att möta mig själv. Jag hade behövt hjälp i form av terapi och psykologer, säger han.

TV: Livstidsstraffet – så fungerar det

Att förvandla sig från det monster, som han själv beskrev, till en hederlig samhällsmedborgare tog tid, berättar Francisco Sansevireri.

– Jag tar en dag i taget.

”I dag har jag ett liv”

Finns det några garantier för du inte ska återfalla i brott?

– Det som finns är en medvetenhet. Och min känsla för ansvar. I dag har jag ett liv, jag dricker inte och jag jobbar. Jag njuter av livet och värnar om det.

Francisco Sansevrieri jobbar i dag i Halmstad som alkohol- och drogterapeut, och träffar många med ett kriminellt livsmönster som han försöker hjälpa – på alla sätt han kan. Något han berättar är en del av hans sätt att gå vidare. Men minnena från tiden i fängelset och dådet, dubbelmordet, är tunga att bära – och finns kvar.

– Skammen kommer finnas kvar livet ut. Jag behöver det.  Inte för att straffa mig själv utan för att inte glömma värdet av liv. Oavsett vems det är. Mitt. Ditt. Ett liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#LIVSTID

Mer i ämnet