Mannen hittades död i lägenheten den 13 mars i år. Foto: Peter Comstedt/SVT

Livstids fängelse för mordet i Ställdalen

Uppdaterad
Publicerad

En man och två kvinnor dömdes på tisdagen för inblandning i mordet i Ställdalen i mars 2017. En man som tidigare dömts för mord straffas med livstids fängelse.

Den 13 mars mördades en 43-årig man i sin bostad i Ställdalen, sju kilometer norr om Kopparberg i Örebro län. På tisdagen dömdes tre personer för inblandning i mordet.

LÄS MER: Dömd mördare åtalas för mordet i Ställdalen

Mordet i Ställdalen

En 34-årig man, som tidigare är dömd för mord döms till livstids fängelse för mord på 43-åringen. Han ska dessutom betala skadestånd på 200.000 till anhöriga till den mördade mannen.

34-åringens sambo, en 40-årig kvinna, döms till ett års fängelse för misshandel, skadegörelse och skyddande av brottsling. Hon ska dessutom betala skadestånd på 10.000 kronor för misshandel av en 29-årig kvinna som i sin tur döms till ett års fängelse för skyddande av brottsling.

”Intriger” bakom mordet

Enligt åklagaren har de dömda i samförstånd bragt 43-åringen om livet genom att först knuffa honom baklänges så att han slagit huvudet i ett element, och sedan strypt honom till döds.

– Det är högst oklart vad som är motivet till mordet. Men det handlar om intriger mellan de inblandade där man helt enkelt tyckt att 43-åringen inte längre ska få vara kvar i livet, säger kammaråklagare Anders Persson till SVT Nyheter Örebro.

Dödade granne med 34 knivhugg

Efter mordet har gärningsmännen tillsammans hjälpts åt att undanröja bevis. Dels genom att flytta den avlidna kroppen från vardagsrummet till badrummet och dels genom att flytta bevismaterial från brottsplatsen.

Den 34-årige mannen som döms för mordet i Ställdalen är sedan tidigare dömd för mord. År 2008 dömdes han till tio års fängelse efter att ha mördat en granne med 34 knivhugg – varav 27 i ryggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Ställdalen

Mer i ämnet