Tobias Jardeberg till vänster. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Livstidsdömde Jardeberg får omvandlat straff

Uppdaterad
Publicerad

Örebro tingsrätt har i dag tagit beslut om att morddömde Tobias Jardeberg ska få sitt livstidsstraff omvandlat till 30 års fängelse.

Det var den 18 juli 2000 som Jardeberg dömdes till livstids fängelse för mord. Han hade då suttit häktad sedan mars, misstänkt för att ha begått ett mord någonstans på gränsen mellan Värmland och Örebro län, och dumpat kroppen i ett gruvhål i Hällefors.

2004 rymde han även från anstalten och tog en gisslan med sig. Efter gisslandramat greps han utanför Degerfors.

Tobias Jardeberg

Han har tidigare ansökt om tidsbegränsat straff, vilket fick genomslag i tingsrätten , men nekades i hovrätten. Då tidsbestämde tingsrätten straffet till 28 år, men hovrätten ansåg att risken för återfall var för stor.

I den nya bedömningen har Örebro tingsrätt hämtat in yttrande från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket. Deras bedömning är att risken för återfall i brott är medelhög på en tregradig skala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tobias Jardeberg

Mer i ämnet