Teckning från rättegången. Foto: SVT

Livstidsdömd nekas tidsbestämt straff på nytt

Uppdaterad
Publicerad

För tredje gången nekas mannen tidsbestämt straff. Mannen dömdes år 2001 för att ha mördat Sara Andersson i Örebro och avtjänar livstids fängelse.

Mordet ägde rum 1998 och mannen greps två år senare efter att tips kommit in från allmänheten. Mannen nekar till mord och hävdade under rättegången att han inte mindes något.

Rätten dömde dock mannen till livstidsfängelse, en dom som alltså kvarstår efter att rätten nu nekat honom tidsbestämt straff.

Mordet på Sara Andersson

Konkret risk för återfall

Mannen hade ansökt om att få straffet tidsbegränsat till 30 år, eller en tid som rätten ansåg rimlig. I sitt beslut skriver Tingsrätten att det kvarstår en beaktansvärd och konkret risk att han återfaller i allvarlig brottslighet och att det därför ”fortfarande föreligger ett absolut hinder mot omvandling av hans straff fängelse på livstid till ett tidsbestämt fängelsestraff”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Sara Andersson

Mer i ämnet