Teckning från rättegången. Foto: SVT

Saras mördare får inte tidsbestämt

Uppdaterad
Publicerad

Den man som dömts till livstidsstraff för mordet på Sara Andersson 1998 nekas tidsbestämt straff. Det beslutade Göta Hovrätt efter att ärendet överklagats.

Den dömde mannen, som idag är 45 år, har avtjänat drygt 16 år av sitt livstidsstraff efter att ha dömts för mordet på Sara Andersson i Örebro 1998. Han har tidigare ansökt om att få det omvandlat till ett tidsbestämt straff men fått avslag.

Även den här gången avslog tingsrätten i Örebro först hans begäran.

Mordet på Sara Andersson

Mannen valde då att överklaga till Göta Hovrätt eftersom han ansåg att det fanns formella brister i utlåtandet från Rättsmedicinalverket.

Hovrätten ser ingen anledning att ifrågasätta utlåtandet som säger att det finns en medelhög risk för att 45-åringen ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag.

Mannen får därför inte omvandla sitt livstidsstraff till ett tidsbestämt.

Mordet på 18-åriga Sara Andersson 1998 var mycket brutalt och fick mycket uppmärksamhet. Sara utsattes för 167 knivhugg och förblödde i sin bostad. Hennes mördare greps först ett par år efter händelsen tack vare tips till tv-programmet Efterlyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Sara Andersson

Mer i ämnet