Efter sommaren kommer Ljusnarsbergs bibliotek genomgå en make-over. Foto: Christine Olsson/TT

Ljusnarsberg ska göra make-over på biblioteket – vill locka unga 

Publicerad

Ljusnarsbergs bibliotek får bidrag av Kulturrådet i satsningen “Stärka bibliotek”. Biblioteket ska utveckla de digitala resurserna samt fräscha upp lokalerna med hjälp av pengarna.

Stärkta bibliotek är en satsning på landets folkbibliotek som regeringen gett Kulturrådet i uppdrag att genomföra under treårsperioden 2018–2020. Kulturrådet fördelar nu 220 miljoner kronor till landets folkbibliotek.

Ljusnarsbergs bibliotek fick i höstas den första delen av bidraget på 800 000 kronor. I september får de ytterligare 850 000 kronor.

– Det är jätteroligt att de gör den här satsningen. Det lyfter hela biblioteksverksamheten och betyder mycket för oss, säger Andreas Lundholm, skolchef och ansvarig över bildningsverksamheten i Ljusnarsbergs kommun.

Utveckla digitala system

Efter sommaren kommer arbetet med att göra om i lokalerna att dra igång. Man planerar även att utveckla de digitala systemen.

– Vi vill locka de unga. Att få barn och unga att tidigt börja läsa är en framgångsfaktor att klara sina studier. Redan nu har vi börjat med e-bokutlåning.

Mötesplats i kommunen

Med bidraget hoppas biblioteket också stärka samarbetet med bland annat skolan och Ljusnarsbergs konstförening.

– Det är redan en mötesplats på biblioteket men vi vill utveckla den ännu mer. Kanske kan vi anordna föreläsningar eller liknande framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer