Anna Feili Foto: Anders Nord / SVT

Ljusnarsberg kan bli årets nyföretagarkommun

Uppdaterad
Publicerad

Ljusnarsberg är nominerade till att bli årets nyföretagarkommun. Under ett och ett halvt år har 35 nya företag startas och ett av dem ligger centralt i Kopparberg.

Anna Feili bodde och drev en frisersalong i Stockholm men tyckte staden var för stor och för stressig att bo i både för sitt barn och som förälder. Hon letade efter ett ställe att flytta till som gav lugn och ro så Kopparberg blev orten hon bosatte sig i. I somras öppnade Anna en klädbutik i centrala Kopparberg. Kunderna kommer både från Storå, Grängesberg och andra närliggande orter så det är inte bara kopparbergsbor som kommer till Annas affär.

-– Det fanns ingen klädbutik i Kopparberg och jag tyckte att det behövdes, säger Anna. Kunderna är väldigt positiva eftersom nu behöver de inte åka så långt för att handla kläder.

#Härborjag – Ljusnarsberg

Vill bo kvar

Anna flyttade från Stockholm till Kopparberg men det brukar vara tvärt om. Bristen på arbete gör att många måste flytta trots att en del vill bo kvar.

– Ute så här på landsbygden så blir det mer och mer vanligt att man försöker hitta sin försörjning här så att man kan stanna kvar, säger näringsutvecklaren i Ljusnarsberg Mikael Hapaala. Ofta kan det vara så att eget företagande kan vara nyckeln till att nå arbetsmarknaden. I väntan på ett jobb eller medans man söker ett så kanske man funderar på om eget företagande kan vara ett alternativ och det kan bidra till att egenföretagande ökar, säger Mikael.

Gemensamma aktiviteter

  Ljusnarsberg som är en liten kommun har mindre resurser än många andra och man försöker stötta företagen bl.a genom gemensamma aktiviteter.

– Jag har fått inbjudan till en företagsfrukost, säger Anna.

Vad förväntar du dig av den?

– Att träffa andra företagare. Lära mig någonting av dem och se vilka svårigheter som de har, säger Anna.

35 nystartade företag

Bokföringsföretaget Visma har nominerat Ljusnarsberg, med sina 35 nystartade företag, till att bli årets nyföretagarkommun. Även i andra undersökningar som i Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet i kommunerna har Ljusnarsberg klättrat och befinner sig närmare toppen än botten.  Och Anna, hon ser positivt på framtiden.

– Det är fler som vågar starta och öppna någonting så att vi kan göra kommunen levande igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Härborjag – Ljusnarsberg

Mer i ämnet