För att bli godkänd i idrott och hälsa i årskurs sex måste man kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. Ljusnarsbergs kommun har bara en grundskola, Kyrkbacksskolan. Skolan hade förra året 31 elever som skulle betygsättas i idrott och hälsa, och bara 17 av dem fick ett E eller bättre. Det betyder att 45,2 procent av eleverna blev underkända i idrott och hälsa i kommunen, som saknar simhall.
– Simkunnighet är viktigt i Sverige med tanke på hur många sjöar vi har, och för att barn ska kunna befinna sig i och vid vatten, säger rektorn Torbjörn Gustafsson.
Gratis simlektioner
– Vi arbetar kontinuerligt med de elever som blev underkända under högstadiet för att se till att de är simkunniga när det är betygskrävande i nian igen, fortsätter han.
En åtgärd kommunen tagit till är att erbjuda gratis simlektioner för barn och unga under sommaren.
– Jag tror främst att det är yngre barn som kommer hit, men alla är naturligtvis välkomna, säger Andreas Lundholm, skolschef i Ljusnarsbergs kommun.
I klippet berättar Andreas Lundholm och Torbjörn Gustafsson mer om utmaningarna och hur man ska öka simkunnigheten bland eleverna.
Fakta: Simkunnighet minskar bland svenska elever
Sju procent av eleverna i årskurs 6 läsåret 2021/2022 kunde inte simma 200 meter. Jämfört med 2014 har andelen simkunniga minskat med två procentenheter. Det innebär att ungefär 8 300 elever som lämnade mellanstadiet i juni inte kunde simma inför sommarlovet.
Skolverkets undersökning visar också att elevsammansättningen på skolorna har betydelse för andelen simkunniga elever. På skolor med sämre socioekonomiska förutsättningar klarar 89 procent av eleverna betygskriteriet i simning, jämfört med 95 procent på skolor med bättre förutsättningar.
Mer än hälften av lärarna i uppföljningen tycker att det är en utmaning att få till simundervisningen. En fjärdedel av lärarna uppger att det finns stora utmaningar med tillgång till tider i simhallen, att erbjuda extra simundervisning för elever som behöver samt transport till och från simhallen. En femtedel uppger att det finns stora utmaningar med elever som inte kommer till simundervisningen.
Om simning i grundskolans läroplan
Simning ingår i ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Från och med mellanstadiet ingår även badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer vid vatten i undervisningen. För betyget E i grundskolan ska eleven kunna simma 200 meter i en följd varav 50 meter på rygg.
Källa: Skolverket