Karl Löfroth är länschef för transport och logistik. Foto: Malin Gotlin/SVT

Logistikchef om leveranserna: ”Sjukhuset ligger 50-60 pallar back”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till måndag kom en stor leverans med sjukvårdsartiklar till Universitetssjukhuset i Örebro. Den första riktiga leveransen från den nya leverantören Apotekstjänst. Men läget är fortsatt ansträngt för personalen.

Problemen började redan den tredje oktober då första leveransen från den nya leverantören Apotekstjänst skulle anlänt till Örebro.

– Vi var beredda här på natten med extra personal för vi tänkte att det kunde vara en del felmärkta varor så här i början, men det kom ingenting. Inte en enda pall, säger Karl Löfroth, länschef för transport och logistik.

Ligger back trots stor leverans

Natten efter dök det upp fyra pall. En normal natt ska det komma 20 till 25 pall med sjukvårdsartiklar. En leverans som den nya leverantören inte levt upp till. Och läget är ansträngt.

– I natt var första stora levernsen. Det kom 42 pall och det var utkört till alla avdelningar till klockan åtta.

Men trots leveransen kan man inte pusta ut. Karl Löfroth uppskattar att sjukhuset ligger 50 till 60 pall back.

– Toapapper kan vi ju gå ut och handla på vanliga affärer och det har vi gjort, men specialartiklar kan vi inte få tag på hur som helst.

Leveranser kommer oregelbundet

Sjukhuset ringer direkt till underleverantörerna istället för att gå via Apotekstjänst, men det tar tid och med leveranser som kommer pö om pö dagtid har man styrt om schemat.

Under ett möte med Socialstyrelsen idag framkom att Region Stockholm fortsatt kan hjälpa Örebro vid akuta brister och att brännskadeverksamheten i Uppsala fungerar oförändrat.

– Socialstyrelsen är en bevakningsansvarig myndighet och har ett övergripande ansvar. Under mötet stämde man av läget i de olika regionerna och vi har viss samordning, säger chefsläkare Claes-Mårten Ingberg.

– Vi har inte ställt in några operationer. Vi arbetar i staben tillsammans med verksamhetsnära personer för att få det här att fungera precis som vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet