Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
8-åriga Stina var en av de tjejer som passade på att testa hockey i Guldsmedshyttan på torsdagen. Hör vad hennes ödmjuka inställning är till sporten i videoklippet. Foto: Louise Gustavsson /SVT

Lokala ishockeylaget lockade tjejerna till rinken med girl power-dag

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen var bara tjejer välkomna ut på isen för att testa på att åka skridskor och träna hockey. Det lokala ishockeylaget Guldsmedshytte SK öppnade dörrarna till Råsshallen och målet är solklart – att få fler tjejer att spela hockey.

Över 80 tjejer samlades i Guldsmedshyttans ishall för att testa på ishockey, långt fler än de 30-talet klubben hoppats på på förhand. Gruppen var så stor att istiden fick delas upp i två – de som inte fick plats fick sysselsättas utomhus.

De som skulle ut på isen hade däremot fullt fokus på uppgifterna de fick – och att stå på benen. Köttbullen, hoppa, åka på ett ben, göra ”ballonger”, allt skulle testas och med varierade resultat.

Klubben har redan idag ett tjejlag, men vill få fler att upptäcka sporten som historiskt främst spelats av killar.

I klippet berättar några av tjejerna om vad de tycker om hockey och att slippa killarna för en stund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.