• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Louise Gustavsson/SVT

Hårdare covidrestriktioner införs i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs lokala smittskyddsrekommendationer i Örebro län. Det meddelade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens under tisdagen.

Antalet smittade, sjukhusvårdade och intensivvårdade på grund av covid-19 har nu nått upp till en nivå som gör att den lokala smittskyddsenheten i tillsammans med Folkhälsomyndigheten beslutat att införa lokala restriktioner även i Örebro län.

Sedan tidigare har lokala restriktioner införts i fem regioner: Skåne, Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Östergötland. Under tisdagen fick också Halland och Jönköping lokala restriktioner.

Coronaviruset i Örebro län

De lokala restriktionerna innebär bland annat att boende i region Örebro ska:

  • Avstå från att vistas i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
  • Arbetsgivare ska se till att den som kan arbeta hemma ska göra det.
  • Restauranger kommer att få en begränsning på max åtta personer vid varje bord.

Sänkt publiktak

I samband med att Örebro län får lokala restriktioner har Länsstyrelsen i Örebro län tagit ett lokalt beslut om att återigen sänka publiktaket för offentliga tillställningar till max 50 personer. Beslutet gäller från och med idag, den 3 november, till och med den 24 november. Beslutet kan också komma att förlängas. Det här meddelar myndigheten på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet