Morgonpigga löpare tar sig an dryga sex mil i skogarna runt Hällefors. Foto: Adam Larsson /SVT

Silverleden – en tuff och uppskattad löpartävling

Uppdaterad
Publicerad

64 kilometer. Så långt är loppet som deltagarna nu ger sig ut på i Hällefors skogar.

– Jag är väldigt taggad just nu, det här är en av årets löparhöjdpunkter, säger deltagaren Hans Byrén.

Silverleden har genomförts i sex år. Konceptet är att om man lyckas springa i mål inom tolv timmar så har man klarat ''Silverleden på en dag''.

– Men man kan välja att gå av vid någon av våra åtta vätskekontroller och då får sin tid dit. Så vi använder egentligen aldrig begreppet att folk inte kom i mål. Man kommer i mål på olika ställen, säger arrangören Jörgen Ekman.

Lämpligt med delmål

I år är det cirka 180 stycken som kommer till start. Under föregående år så lyckades ungefär hälften ta sig runt de 64 kilometrarna.

– Anledningen till att så pass många är med tror jag har att göra med att man inte måste springa hela sträckan. Man kan sätta upp delmål för sig själv, att man ska ta ytterligare en vätskekontroll nästa år exempelvis, säger Jörgen Ekman.

Rutinerad löpare

Hans Byrén har deltagit i loppet alla sex år som det funnits. Han är dessutom mycket ute och tränar på sträckan, året runt.

– Det är ett väldigt tufft lopp. De som ''bara'' förväntar sig ett dubbelt Lidingölopp får det svettigt. En hård terräng plus att den andra halvan av banan är den absolut tuffasten gör det svårt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.