Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns en frustration, många har huggit mycket mer än vad de har velat, hör Erik Sandberg, LRF, om effekterna av angrepp från granbarkborren. Foto: Jessica Gow/TT /Sophie Olsson Rahlén

LRF välkomnar regeringsuppdrag om granbarkborren: Hoppas drabbade markägare kompenseras

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den varma sommaren 2018 bedöms skadedjuret ha orsakat virkesförluster motsvarande 12 miljarder kronor. Nu ska Naturvårdsverket minska spridningen och föreslå hur staten kan kompensera markägare.

– Vi välkomnar att regeringen tar tag i situationen och lyssnar på skogsägarna, säger Erik Sandberg, vice ordförande LRF Örebro län.

Förutom att minska spridningen vill regeringen att Naturvårdsverket ser över möjligheten till kompensation för skador som beror på angrepp från granbarkborrar som spridit sig från ett skyddat område till en intilliggande fastighet. Och det är framför allt den här delen LRF är positiva till.

– Vi har ju fall där markägaren har gjort sin del för att stoppa spridningen men ligger granne med ett reservat där det finns särskilda regler som hindrar förvaltaren där, ofta länsstyrelsen, att göra det förebyggande arbete som krävs för att hindra angrepp, säger Erik Sandberg och fortsätter:

– Som det är nu känner en del att det är olyckligt att ha mark intill ett reservat och så ska det ju inte vara, säger han.

I klippet berättar Erik Sandberg  om konsekvenserna av granbarkborrens framfart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer