Lugnande besked efter utsläppet av frätande syra vid matfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppet av salpetersyra vid Orklas fabrik i Örebro gjorde att räddningstjänsten fick arbeta flera timmar med att sanera. Efter kontakt med miljökontoret och VA-avdelningen kan Nerikes brandkår konstatera att utsläppet inte inneburit någon fara för allmänheten.

Tre enheter från Nerikes brandkår och en extrainkallad kem-enhet från Köping arbetade under gårdagskvällen med att sanera utsläppet vid Orklas fabrik. Det rörde sig totalt om 500 liter salpetersyra som läckt ut på ett område utomhus.

– Strax före klockan 00.00 var enheterna klara vid platsen. Vi ville vara säkra på att att det var stabilt innan vi lämnade, säger Kenneth Cederström, inre befäl på Nerikes brandkår.

Efter samråd med både miljökontoret och VA-avdelningen kunde räddningstjänsten också slå fast att händelsen inte inneburit någon fara för varken miljö eller allmänheten.

Så används syran i fabriken

Händelsen påverkade aldrig produktionen vid Orklas fabrik eftersom utsläppet skedde på utsidan vid en hård yta. Verksamheten är också igång som vanligt igen under fredagen.

Vad används salpetersyran till vid fabriken?

– Den används för rengöring av rör och för att säkerställa att det inte blir några orenheter i produktionen, säger Kenneth Cederström.

Salpetersyran kan i andra sammanhang också användas vid exempelvis framställning av gödningsmedel och sprängämnen. Syran är starkt frätande och med en kvävande lukt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.