Foto: Thomas Wedin / SVT

Salpetersyra läckte ut vid matfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Flera enheter från räddningstjänsten i Örebro arbetar just nu med att sanera ett utsläpp av salpetersyra vid Orklas fabrik.

500 liter salpetersyra ska enligt SOS alarm ha läckt ut från Orklas fabrik i Örebro. Vätskan ska vara utspridd på en yta på cirka 250 kvadrat och utsläppet ska ha skett utomhus.

– En av våra speciella kem-enheter från Köping är på väg med kalk som vi ska använda för att att neutralisera syran, säger inre befäl vid Nerikes Brandkår, Patrik Andersson.

Orklas fabrik i Örebro Foto: Thomas Wedin / SVT

Tre enheter från räddningstjänsten i Örebro är dessutom på plats och enligt inre befäl ska syran inte ha spridit sig till luften.

– Eventuellt kan något mindre utsläpp ha gått vidare via dagvattnet men vi har kontaktat både vattenverk och reningsverk som har full koll på det.

Själva utsläppet ska enligt uppgifter till SVT Örebro ha skett när en tank skulle fyllas på.

Salpetersyra är en färglös eller gulaktig vätska med kvävande lukt. Det är en starkt frätande syra som till exempel används vid framställningen av gödningsmedel och sprängämnen.

I nuläget ska det inte vara någon fara för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.