Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialchef Fredrik Bergström menar att testerna kan visa om rutinerna har fungerat i Nora. Foto: Johan Nilsson/TT, Kjell-Åke Larsson/SVT

Vård- och omsorgspersonal i Nora testades – tio hade antikroppar mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad
Nora är en av de kommuner i länet där vårdboenden och hemtjänsten hittills klarat coronapandemin utan några dödsfall. Det här trots att en provtagning av 340 anställda i kommunen visar att tio av dem har haft covid-19.

Sex av de anställda, som nu testats positivt, visste inte om att de haft covid-19. Men eftersom de följde rutinerna och sjukskrev sig när de kände sig lite sjuka, spred de aldrig någon smitta till brukarna, enligt kommunen.

– Vi blev lite överraskade över antalet som haft covid-19, men samtidigt så är det ju en samhällsspridning av smittan så det vore ju konstigt om inte fler drabbades, säger Noras socialchef Fredrik Bergström.

Samtidigt visar resultatet att de arbetsmetoder man haft inom kommunens vård och omsorg varit effektivt mot smittspridningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet