”Det är fantastiskt att vara här” menar Alice Lindqvist som just nu praktiserar på Vård-och Omsorgsboendet Ängen i Örebro. Foto: Malin Gotlin / SVT

Alice gick från hemmasittare till serviceassistent – ”Fantastiskt att känna sig behövd”

Uppdaterad
Publicerad

Från hemmasittare till snart färdig serviceassistent. Den nya lärlingsutbildningen Lärvux har blivit ett lyft för 23-åriga Alice Lindqvist.

Före lärlingsutbildningen gjorde Alice ingenting. Hon hade varken jobb eller gick i skolan. Men efter att ha fått en plats på Lärvux, länets nya utbildning för vuxna med lindring utvecklingsstörning, har det vänt.

– Det är fantastiskt att vara här, säger hon och visar runt på vård- och omsorgsboendet där hon praktiserar. Att få bidra och känna sig behövd. Det är jätteroligt!

Utbildningen ett lyft

Lärlingsutbildningen startade för ett och ett halvt år sedan.

– Alice var ganska blyg när hon kom i början, men jag tror att vi i teamet har stöttat upp henne bra och att hon har känt att hon har en tillhörighet, säger Anna Pontho, som är handledare åt Alice.

– Ju längre man jobbar desto mer förtroende får man för dem och så trivs man och har en jättebra praktik, säger Alice Lindqvist.

Fyller en viktig roll

En dag i veckan går hon på Lärvux på Campus Risbergska i Örebro. De andra dagarna är hon på Ängens vård- och omsorgsboende.

Hon gör sådant som annan personal inte har tid till som att läsa högt för de äldre, samtala, spela spel eller erbjuda ett par extra händer där det behövs.

”Länken som fattas”

Yrkestiteln efter avslutad utbildning är serviceassistent och den typen av jobb ser handledaren Anna Pontho ett behov av.

Anna Pontho konstaterar att serviceassistenterna hinner med det som vårdpersonalen inte gör – nämligen att umgås med de äldre. Foto: Malin Gotlin / SVT

– Hon är den där länken som fattas. Vi hinner inte vara den här sociala delen som de äldre och sjuka så väl behöver.

Och Alice hoppas att utbildningen kommer att ge henne en ljusare framtid.

– Förhoppningsvis kanske jag får bli anställd här. Jag hoppas det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.