Kostymskisser Foto: Anders Nord / SVT

Madama Butterfly intar operascenen i Bergslagen

Uppdaterad
Publicerad

Det är många internationellt kända artister som har lockats till det nedlagda sågverket med den unika akustiken utanför Kopparberg. I veckan samlades både medverkande och produktionsteam för att presenteras för varandra. Det är 14:e säsongen som Opera på Skäret sätter upp en opera och den här sommaren är det Puccinis Madama Butterfly.

– En del avfärdar den för att de tycker den är sentimental, men det är det som är den stora styrkan med den här musiken. Du kan inte värja dig känslomässigt emot dramat, säger Sten Niclasson som är konstnärlig ledare.

Sten Niclasson konstnärlig ledare Foto: Anders Nord / SVT

Delas mellan två solister

Rollen som Madama Butterfly delas mellan två solister. En av solisterna är Yitian Luan som har kommit hit för andra gången.

– Det känns som hemma att komma tillbaka hit med den här vackra scenen och den fantastiska byggnaden, säger Yitian. Man känner verkligen av atmosfären här.

Yitian Luan solist Foto: Anders Nord / SVT

TV: Se hela inslaget här

Mycket att lära sig

Aaron Crawley solist Foto: Anders Nord / SVT

Aaron Cawley spelar den amerikanske sjöofficeren Pinkerton som också delas av två solister.

– Jag hoppas att vi inte kommer att sjunga samtidigt, om inte regissören får för sig något annat, säger Aaron. Det finns mycket att lära sig av att jobba som ett team med en annan sångare.

Utökad verksamhet

Opera på Skäret arbetar med att utöka verksamheten framöver men än är ingenting klart.

– Målet är att vi skall kunna spela två produktioner här i huset. Folk som vill åka till Skäret skall kunna se en opera ena kvällen och en annan opera den andra kvällen, säger Sten Niclasson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.