Enligt planen som godkänts kan förlossningen öppna tidigast 2029. Foto: Ylva Esping

Majoriteten ställer sig bakom återöppnande av förlossningen i Karlskoga 2029

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i hälso och sjukvårdsnämnden valde idag att godkänna sjukvårdsdirektörens plan för hur och när förlossningen i Karlskoga kan öppna igen. Det betyder att planen just nu är att barn inte kommer kunna födas på Karlskoga lasarett förrän tidigast 2029.

Sedan förlossningen i Karlskoga stängde 2019 har turerna varit många. Orsaken till beslutet var att verksamhetschefen ansåg att det inte var säkert för bebisar att födas utan närvaro av ett neonatalteam, alltså personal med kompetens om akut vård till nyfödda.

Nu har hälso- och sjukvårdsdirektören, Jonas Claesson, tagit fram en rapport om hur och när ett återöppnande kan ske.

BB i Karlskoga

Enligt rapporten kan det ske tidigast 2029 och idag godkände politiska nämnden rapporten.

– Planen tydliggör vilka förutsättningar som krävs för ett återöppnande i Karlskoga och en tidsplan för genomförandet. Det är en längre och svårare väg än vi hade önskat oss. Men det är just nu den enda möjliga vägen för att vi ska kunna garantera att alla barn som föds i Region Örebro län får tillgång till vård utifrån behov, oavsett vilken förlossningsavdelning som mamman har vänt sig till, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden enligt ett pressmeddelande.

Oppositionen kritisk

Oppositionspartierna röstade för att inte godkänna rapporten, huvudsakligen för att det är för lång tid till 2029.

”Fokus i tidsplanen återspeglar inte uppdraget om att skyndsamt återöppna förlossningen vid Karlskoga lasarett”, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

”Behöver inte ha jourläkare dygnet runt varje dag”

Vänsterpartiet motsatte sig rapporten också och menar att man kan bedriva förlossningen i Karlskoga utan ett neonatalteam på plats.

– Måste man ha allt det här? Kan man inte utgå från hur det var från början? Det finns ju andra lasarett som har förlossningar utan neonatalteam på plats, i stället har man team som kommer när det krävs, säger Maria Odheim Nielsen.

Men verksamhetschefen och andra med kompetens inom området säger att det inte är patientsäkert utan ett neonatalteam. Varför gör ni en annan bedömning?

– Vi vet inte bättre, vi tittar bara på hur man gör på andra sjukhus där det gått bra. Man behöver inte ha jourläkare dygnet runt varje dag. Det är inte så stora avstånd i länet heller, här är det fem eller sex mil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet