Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Anna” berätta om dotterns drogberoende, och ovissheten som följer. Foto: SVT

Mamma Anna om dotterns drogberoende: ”Vi är helt maktlösa”

Uppdaterad
Publicerad

Vi kallar henne Anna. I ett förtvivlat mejl till SVT Örebro berättar hon om dotterns beroende av oxycontin, en syntetisk version av morfin.

– Mamma, jag känner mig radiostyrd. Jag kan inte stå emot, fast jag vill. Så säger hon. Och där står vi, helt maktlösa, säger Anna.

Annas dotter Ella, som vi kallar henne, har just avslutat sista året på en gymnasieskola i Örebro. Men studentsången om ”den ljusnande framtid är vår” ekar tomt.

– I november fick vi reda på att hon tagit oxycontin första gången på nyårsafton, ett år tidigare. Vi hade förstått att något var fel men inte vad, säger Anna när SVT träffar henne.

Familjen hamnade i chock. Oxycontinskandalen i USA hade de hört talas om, men att deras egen dotter skulle bli beroende fanns inte på kartan. Nu fick de snabbt läsa på om det receptbelagda läkemedlet som kan skrivas ut vid långvarig svår smärta, men som också är extremt beroendeframkallande.

Lätt att få tag på

– Min dotter får lätt tag i tabletter för 200-500 kronor styck, beroende på hur stor efterfrågan är för tillfället.

Dottern fick hjälp att kontakta Maria ungdom och deltog i kuratorssamtal.

– Hon har varit inlagd frivilligt på Beroendecentrum i två omgångar, några dagar åt gången. Efter det lyckades vi hålla henne hemma i elva dagar. Sedan var det kört igen.

En läkare på Beroendecentrum bedömde att Ella behövde tvångsvård och gjorde en LVM-anmälan men socialtjänsten i hennes hemkommun delade inte den bedömningen, enligt Anna.

Familjen och Maria ungdom har gjort flera orosanmälningar, men Anna vet inte just nu vilken hjälp dottern får.

Ingen insyn

– Hon bor fortfarande hemma. Det dimper ner brev här från socialen, men vi har ingen insyn i vad som händer, vår dotter är ju vuxen. Vi känner oss helt maktlösa.

Anna beskriver Örebro som ett centrum för oxycontin i länet, där hon själv sett rester av aluminiumfolie och cigarettfimpar på olika platser där oxycontin rökts. Hon skulle vilja skrika rakt ut om sin rädsla för en tsunami av drogberoende ungdomar som behöver snabbare och bättre hjälp än den som erbjuds på frivillig väg idag.

– Det är en så stark, potent drog att det inte går att sluta annars. Vi kan bara hoppas att vår dotter får hjälp att ta sig ur det här, med livet i behåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.