Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se regiontoppen reagera på inslaget om Ella och hennes mamma. Foto: SVT

Regiontoppens reaktion: ”Det här får inte hända”

Uppdaterad
Publicerad

”Ella” är beronde av oxycontin och mamman upplever att hon bollas mellan socialtjänsten och vården.

– Det här är ett av våra stora problem och det händer ofta att människor hamnar mellan stolarna, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Frågan om ett samlat ansvar när det gäller personer som är beroende och samtidigt i behov av annan psykiatrisk vård, har utretts i samsjuklighetsutredningen. En utredning som nu bereds inom regeringskansliet.

– Jag tror att det kommer göra en avgörande skillnad för individerna, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Utredaren föreslår bland annat att det delade ansvaret mellan socialtjänsten och regionen ska tas bort när det gäller tvångsvård. Regionen ska ha huvudansvar. Dessutom ska tvångsvård för skadligt bruk ges samordnat med annan psykiatrisk vård.

Utnämnd till pilotregion

Med anledning av detta har Region Örebro län utsetts till pilotregion. Sedan snart två år arbetar vården i Karlskoga med att identifiera brister och titta på förslag till förbättringar inom området.

Enligt Behcet Barsom (KD) arbetar regionen med frågan kring samordning mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

– Där har vi förbättringspotential. Det jobbar vi intensivt med, säger Behcet Barsom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.