En man i 40-årsåldern från Örebro åtalas för att ha kartlagt flera militäranläggningar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Örebroare misstänkts ha spridit militära uppgifter på hemligt forum

Uppdaterad
Publicerad

En man från Örebro misstänks ha spridit militära uppgifter på ett forum och har åtalats för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, enligt P4 Örebro. Enligt åklagaren handlar det om allvarliga brott som kan få stora konsekvenser för Sveriges säkerhet.

Det handlar om en man i 40-årsåldern från Örebro som är misstänkt för att ha klartlagt flera militäranläggningar i Sverige. Mannen ska sedan ha delat med sig av kartläggningen med den hemliga informationen på ett hemligt forum.

Enligt åklagaren skulle det kunna utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

– Jag påstår att det är allvarligt, det är i princip en spionhandling men vi kan inte styrka att det här är i syfte att gå främmande makt i handa. Vilket innebär att det inte finns syfte att dela detta med annan stat och därför åtalas mannen för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, säger åklagare Mats Ljungqvist.

Vad händer nu?

– Åtalet är inlämnat idag men huvudförhandlingen är inte satt. Vi ska ha en huvudförhandling där domstol ska bestämma om han döms eller ej och det kommer ske i Örebro tingsrätt, säger Ljungqvist på fredagen.

Advokat Paul Forsberg företräder den misstänkte mannen. Han kan inte ge några kommentarer om hur hans klient ställer sig till misstankarna.

– Det sammanhänger med det här ärendets karaktär. Det är väldigt många hemliga uppgifter. Det gör också att vi har ett problem ur vår synvinkel när det gäller möjligheten att förbereda ett effektivt försvar. Vi får inte en full insyn i det bakomliggande materialet, säger Paul Forsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer