Långa väntetider för pass JO-anmäls – polisen omfördelar för att hantera läget

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna för att skaffa nytt pass JO-anmäls nu av ett 20-tal personer i landet, bland annat har en anmälan gjorts i Örebro.

En av de som gjort en JO-anmälan är Johan Spector från Örebro. Han säger till SVT Nyheter Örebro att närmsta lediga tid i länet för dem att boka var den 22 augusti, vilket han tar upp i sin anmälan.

– Jag kan inte förstå att man ska behöva vänta nästan ett halvår för att få ett pass.

Långa köer i hela länet

Johan är inte ensam om att göra en anmälan på grund av väntetiderna för att förnya pass. Totalt har ett 20-tal JO-anmälningar gjorts, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

I slutet av februari rapporterade SVT Nyheter Örebro att väntetiderna var långa på expeditionerna i länet. Polisen skriver också på sin hemsida att det i några regioner nu är långa väntetider.

Högt tryck även för provisoriskt pass

Man ska heller inte lita på att det går att få ett provisoriskt pass som man normalt sett kan på till exempel Arlanda, då de också har ett mycket högt tryck just nu.

I klippet berättar Mats Öhman, presstalesperson på Polisen i region Bergslagen, om köerna och hur de jobbar för att hantera situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.