Mannen döms till sex års fängelse och ska betala över fem miljoner kronor i skadestånd. Foto: SVT

Man utpressade och tvingade kvinna till prostitution i flera år – döms till sex års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i Örebro har under flera års tid utnyttjat, utpressat och hotat en kvinna till livet. Tingsrätten ser inga förmildrande omständigheter i fallet och dömer mannen till sex års fängelse.

Mannen, som är i 50-årsåldern, fick kontakt med kvinnan när hon flyttade till Örebro 2018, varpå de inledde ett förhållande. Han började med utpressningen genom att hävda att hans fru fått nys om affären och att hennes bror ingick i ett kriminellt nätverk. Om kvinnan inte skickade en viss summa pengar så skulle frun ”skicka sin bror på henne”.

Utpressade och utnyttjade

Under de följande månaderna utgav sig mannen för att vara olika personer i det kriminella nätverket och krävde kvinnan på mer och mer pengar. Hon tvingades ta ut alla sparpengar, ta stora lån och även sälja sin bostad. Han tvingade henne sedan in i prostitution för att hon skulle ge allt mer pengar till organisationen.

I domen vittnar kvinnan om att hon till slut tvingades träffa fyra till fem kunder om dagen och betala 80 000 kronor i månaden. Hon och hennes familj hotades till livet gång på gång och tingsrätten dömer mannens hot som särskilt hänsynslösa. Mannen våldtog även kvinnan vid två tillfällen.

Fem miljoner i skadestånd

Han döms nu till sex års fängelse för våldtäkter, grovt koppleri och grov utpressning.  Skadeståndet han döms till att betala landar på totalt över fem miljoner kronor.

Eftersom risken finns att mannen kommer försöka slippa undan att betala skadestånden har tingsrätten beslutat om kvarstad, det vill säga att Kronofogdemyndigheten säkerställer egendomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.