Polishuset i Örebro. Foto: Daniel Gustafsson/SVT

Många döda – polisen gör inte fel

Uppdaterad
Publicerad

Trots att över 25 personer dött i polisens arrest de senaste fem åren har ingen polis eller arrestvakt dömts för tjänstefel.

Flera gånger varje år händer det som inte får hända. Personer som blivit omhändertagna dör i arresten – trots att de är i polisens vård. De senaste fem åren har 27 personer dött i olika polishus runt om i landet. Men ingen polis har blivit dömd för tjänstefel.

Efter dödsfallet i Örebropolisens arrest inledes en förundersökning men åklagaren valde efter att rättsläkaren fastställt dödsorsaken att lägga ned utredningen. Dödsorsaken var enligt läkaren 45-åringens blandning av alkohol och tabletter.

Man död i arresten

Samtidigt framkommer frågetecken och brister i utredningen. Förutom att kameraövervakningen inte kan styrka hur ofta mannen fick tillsyn och att mannen hittades död med blod som rann ur hans mun. Men det är inte tillräckligt för att fortsätta utredningen.

Två poliser åtalades

Efter ett dödsfall i Luleå 2010 åtalades och dömdes två poliser för tjänstefel, men domen överklagades och i hovrätten friades båda. I Falun/Borlänge har en förundersökning återupptagits efter att Sveriges radio granskat dödsfallet och upptäckt brister i tillsynen och dokumentationen.

Men verksamhetschefen för polisen i Örebro har fullt förtroende för sin personal.

– Jag är helt övertygad om att personalen har gjort helt rätt och den bedömningen har åklagaren också gjort, säger Annika Laestadius.

Du känner ingen misstro mot personalens insats?

– Nej, det gör jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död i arresten

Mer i ämnet