Många frågor efter första fildelningsprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Den första svenska rättegången om olaglig fildelning resulterade i långt fler frågetecken än svar. Den gamla upphovsrättslagen som åtalet bygger på är oklar och fildelningstekniken komplicerad. Dessutom tog den åtalade tillbaka sitt erkännande från polisförhöret.

Den som åtalats vid Västmanlands tingsrätt i Västerås är en 28-årig man som i ett polisförhör erkänt att han gjort den svenska filmen Hip Hip Hora tillgänglig på internet via fildelningprogrammet DC i december förra året. Åtminstone ger förundersökningen det intrycket.

Inför rätten tog dock den 28-årige Västeråsbon tillbaka erkännandet och förklarade att det byggde på ett missförstånd. Han trodde att han åtalats för att han laddat ner upphovsrättsskyddade filer, något som dock inte blev olagligt förrän vid halvårsskiftet i år då den nya upphovsrättslagen trädde i kraft.

I polisförhöret fick han aldrig en direkt fråga om filmen som åtalet handlade om och i domstolen var han säker på sin sak:

-Den här filmen har jag aldrig haft hemma, den har jag aldrig laddat ner.

Åtalet bygger nästan uteslutande på uppgifter från organisationen Svenska Antipiratbyrån, som har till uppgift att skydda skiv- och filmbolagens upphovsrättigheter. Antipiratbyrån tog sig in i ett lokalt nätverk med programmet DC där Hip Hip Hora var tillgänglig, spårade avsändarens IP-nummer och gjorde en polisanmälan. Polisen vände sig till internetoperatören Bredbandsbolaget vars undersökningen visade att numret tillhörde Västeråsbon.

Försvaret ägnade flera timmar åt att peka på osäkerheten när IP-nummer används som bevis, inte minst att det i många fastigheter förekommer okrypterade trådlösa nätverk som gör att vem som helst kan använda internetuppkopplingen.

Nämndemännen, samtliga i övre medelåldern, fick också höra termer som spoofing, hijacking, sniffer och monkey-in-the-middle som samtliga beskriver sätt att utnyttja andras nätverk och internetuppkopplingar. Försvarsadvokaten gick också till mycket hårt angrepp mot Antipiratbyrån som han betecknade som ”angivare” och provokatörer” och han kritiserade polisen för en bristfällig förundersökning.

Inför rättegången har det sagts att domen kommer att bli vägledande för alla liknande fall som är på väg till tingsrätter runt om i landet. Det är dock tveksamt eftersom den gamla upphovsrättslagen på flera punkter var oklare än den nya.

Åklagaren gjorde inget konkret yrkande i samband med sin plädering utan överlämnade till domstolen att bedöma om påföljden ska bli böter eller villkorligt fängelse. Domen kommer 25 oktober.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.