• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Öggestorp i Jönköpings kommun, Jönköpings län. En brand i en industribyggnad i Öggestorp samhälle leder till kraftig rökutveckling. Boende i Öggestorp med omnejd som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingela Welin verksamhetschef för gymmet Hälsobro berättar om betydelsen gymmet har fått under covid-tiden Foto: Beatrice EmmerikVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hälsobro är ett gym utan hög musik och speglar

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin stängde en del vårdcentraler ned sin sjukgymnastik. På grund av coronarestriktionerna fick inte heller alla rehabilitering efter utskrivning från vården. Då blev Hälsobro ett alternativ.

– Många som kommer hit i dag är mycket sjukare än de var tidigare, säger verksamhetschefen Ingela Welin.

Hälsobro är delfinansierat av Region Örebro län, och många av de besökare man tagit emot under pandemin har sedan valt att stanna kvar, konstaterar Ingela Wellin.

– Till skillnad från vanliga gym kan man träna i en lugn miljö utan hög musik och utan speglar. Syftet är att minska intrycken hos de som tränar, säger hon.

Många olika besökare

Bland besökarna finns postcovid- och strokedrabbade och personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom. Det kan vara reumatiker och personer med psoriasis eller lätt demens.

Under 2020 kunde man med bidrag från Arvsfonden utöka och skapa bättre tillgänglighet i lokalerna, och installera könsneutrala duschar och toaletter.

I klippet berättar Ingela Westin mer om de som kommer till gymmet och vilken hjälp de får.

– Hälsobro är en ideell förening. Gymmet öppnade 2009 och verksamheten är delfinansierad av Region Örebro.

– Syftet är att vara mer än bara ett gym och att erbjuda träning och samvaro till den som vill träna i en lugnare miljö.​

– Föreningen bildades av Reumatikerföreningen Örebro, Neuroförbundet Örebro och Psoriasisförbundets lokalavdelning, tillsammans med Kommunal Örebro län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer