Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många obehöriga lärare inom NO och matematik Foto: Berit Roald/TT

Många obehöriga lärare inom NO och matematik

Uppdaterad
Publicerad

Behörigheten bland lärare i Örebro inom de naturvetenskapliga ämnena och matematik är bland den lägsta i landet. Det visar en ny analys som Lärarförbundet gjort av Skolverkets statistik.

I Örebro är behörigheten bland lärare i biologi, fysik, kemi, matematik och naturkunskap i gymnasiet 77 procent. Det är en låg andel behöriga jämfört med andra ämneslärare.

Hög behörighet i andra ämnen

Behörigheten bland lärare i svenska ligger på 92 procent, vilket är högst i länet. Men också andelen behöriga lärare inom SO-ämnen och Engelska och moderna språk ligger högt, 91 respektive 90 procent.  I de ämnena ligger Örebro län bra till, också om man jämför med övriga landet.

Stora skillnader i landet

Sämre är det alltså med behörigheten inom de naturvetenskapliga ämnena och matematik. Andelen behöriga är på 77 procent och Örebro hamnar lågt i en jämförelse med övriga landet, på 17:e plats av 21 län. Jämtland har landets lägsta behörighet inom NO och matematik (67 procent), medan Västernorrland har den högsta (88 procent).

Lärarförbundets analys av Skolverkets statistik visar också att behörigheten inom NO-ämnen och matematik generellt är lägre, än i de andra gymnasiegemensamma ämnena.

– Vi kan och ska inte acceptera att det finns stora skillnader i andel behöriga lärare runtom i landet. Skolan ska vara likvärdig och varje elev har rätt att mötas av utbildade lärare. Bara på det sättet kan vi bli en världsledande kunskapsnation som inte bara delar ut Nobelpris utan också ett land som hämtar hem dem, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet i ett pressmeddelande.

Statistiken som Lärarförbundet gjort sin analys på kommer från Skolverket och avser gymnasieskolan, läsåret 2018/19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer