Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hemtjänsttagare i Askersund möter många olika ansikten Foto: TT

Hemtjänsttagare i Askersund möter många olika ansikten

Uppdaterad
Publicerad

I Askersund får äldre hemtjänsttagare i snitt möta 23 anställda från kommunens hemtjänst på två veckor. Det visar en sammanställning av statistik från kommundatabasen Kolada.
– Det jobbas på att inte ha det så, säger AnnaMaj Björk (KD), socialnämndens ordförande.

Det är nyhetsbyrån Siren som tagit fram siffror över hur många anställda i snitt som äldre personer med hemtjänst möter över en tvåveckorsperiod.

Askersund hamnar på en delad andraplats i landet tillsammans med Mariestad och Forshaga med 23 hemtjänstanställda. Det kan jämföras med Emmaboda, där motsvarande siffra är 7.

– Det är verkligen olyckligt. Det är otryggt för personalen, de anhöriga och de äldre, säger Magdalena Elmersjö, lektor i socialt arbete vid Södertörns högskola, till Nyhetsbyrån Siren.

Stor kommun geografiskt

Enligt ansvarig politiker i Askersund är detta något man är medveten om och ständigt arbetar med för att på olika sätt förbättra. Bland annat är inte all personal utbildad för att dela ut medicin, vilket kräver specialkompetens.

– Vi har ju ett väldigt stort geografiskt område att åka till. Sedan har vi svårt att få delegerad personal. Har vi till exempel en person i Zinkgruvan som skall ha medicin så måste vi sätta in en extra personal som åker. Det bidrar till att det är många olika personer som kommer, säger AnnaMaj Björk (KD), socialnämndens ordförande i Askersund.

Allt fler äldre bor hemma

Vidare är det allt fler äldre personer som väljer att bo kvar hemma.

– Det finns de med stora behov som får besök fyra till sex gånger per dag av hemtsjänsten. Har du då långt att åka kombinerat med personalens arbetstider och behov av delegerad personal så innebär det blir olika personer som kommer.

– Det jobbas kontinuerligt på att inte ha det så, men samtidigt måste man ju få den omvårdnad man behöver och finns inga andra lösningar så måste man göra det på det sättet, tyvärr, säger Björk.

I Örebro län är det Degerfors, Laxå och Lindesberg som finns i andra änden av statistiken. Där handlar det om 15 personer från kommunens hemtjänst som möter personer i behov av hemtjänst sett över en tvåveckorsperiod.

Så många hemtjänstanställda träffar de äldre under två veckor

Visa

Örebro län

Askersund      25
Hällefors         21
Kumla            19
Nora              19
Örebro          18
Hallsberg        17
Lekeberg       17
Ljusnarsberg 17
Degerfors      15
Laxå              15
Lindesberg     15
Karlskoga – ingen uppgift

Medelvärde för antal olika personal som en hemtjänsttagare mötte under en tvåveckorsperiod 2019. Gäller personer 65 år och äldre, med två eller fler besök per dag. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvårdspersonal ingår inte.

231 av landets 290 kommuner har under 2019 rapporterat in siffror.

Källa: Kolada/kommunens egen mätning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer