Foto: SVT

Örebroarna slöt upp för att stötta länsteaterns ensemble

Uppdaterad
Publicerad

På lördagseftermiddagen samlades örebroare på Teaterplan i Örebro för att protestera mot förslaget att halvera den fasta ensemblen från åtta till fyra.

En av de inbjudna talarna var Teaterförbundets Simon Norrthon som jämförde verksamheten på länsteatern i Örebro med andra statligt finansierade verksamheter.

– Det handlar inte alls om samma utrymmen i budgetar men det är en nödvändighet med kultur och teater. Det kan man inte utarma och sedan tro att det ska ordna sig av sig självt.

Varsel på Länsteatern

Simon Norrthon fick också applåder när han uppmanade regionens och kommunens politiker att ta sitt ansvar och se till att teatern och dess ensemble ska kunna fungera fullt ut.

– Det handlar inte om mycket pengar i någons budget, konstaterade han.

Ett hundratal örebroare trotsade gråvädret och slöt upp på Teaterplan. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Länsteatern i Örebro

Länsteatern i Örebro ägs av Region Örebro län och Örebro kommun.

Teatern har i uppdrag att prioritera barn och unga och att stärka närvaron i hela Örebro län.

I december 2017 meddelade länsteatern att antalet barn- och unga i länet som fått se länsteaterns föreställningar, bland annat i skolan, hade fördubblats.

I slutet av september kom varslet om att ta bort fyra heltidstjänster på teatern, det vill säga halva den fasta ensemblen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varsel på Länsteatern

Mer i ämnet