Ett par hundra personer marscherar i protest mot det man kallar för ”BB-kaoset”. Foto: Tittarbild

Manifestation mot förlossningskrisen – riksmarsch i dag

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen arrangerades marscher runt om i landet där man protesterade mot dålig arbetsmiljö och överfulla förlossningsavdelningar på sjukhusen runt om i landet. I Örebro gick marschen via Köpmangatan upp till Våghustorget.

I Örebro län har förlossningsfrågan diskuterats flitigt den senaste tiden, inte minst i Karlskoga där upprördheten var stor när beskedet kom att BB åter igen skulle flyttas till Örebro över sommaren.

Under söndagen samlades därför lokala demonstranter klockan 12.30 i Slottsparken för att vid 13.00 marschera mot Våghustorget via Kansligatan och Köpmangatan.

På torget kommer höll arrangörerna och även lokala politiker hade bjudits in att delta.

Barnmorskor går på knäna på de proppfulla förlossningsavdelningarna där de har ansvar för flera födande i aktivt förlossningsarbete samtidigt. Födande får inte plats på de sjukhus de vill föda på, och vissa hänvisas till sjukhus i andra städer. Samtidigt stängs förlossningsavdelningar runt om i landet och kurser i bilförlossning erbjuds”, skriver den lokala arrangören på Facebook.

Ett par hundra personer deltog i marschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.