Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Manifestation ska hållas i protest mot hyreshöjningar i Västhaga Foto: SVT

Manifestation i protest mot hyreshöjningar i Västhaga – ÖBO: ”Vi tar åt oss av kritiken”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag kväll samlar en grupp hyresgäster och Hyresgästföreningen boende i Västhaga för en gemensam protest mot Öbos planer på en renovering av lägenheterna i området, som innebär kraftiga hyreshöjningar.
– Det blir en form av hyresvräkning, säger Dan Hersan, ordförande i Hyresgästföreningen Örebro-Lekeberg.

Samtliga av Öbos hyreslägenheter i Västhaga ska renoveras under de närmsta åren,totalt 375 lägenheter. 48 av lägenhetsinnehavarna fick i juni veta att deras lägenheter ska renoveras i februari 2020, med hyreshöjningar som följd när renoveringarna är klara. Det har tidningen Hem och hyra rapporterat.

Nu kritiserar Hyregästföreningen Öbos planer.

– Vi tar åt oss av kritiken och ska se över om det finns alternativ. Vi måste renovera, men ska se över om det finns sånt som inte behöver göras eller som kan skjutas upp för att sänka kostnaderna, säger Öbos VD Ulf Rohlén.

Hyreshöjningar

Enligt Hyresgästföreningen rör det sig om hyreshöjningar på uppemot 60 procent för de boende, som får flytta till andra lägenheter medan renoveringen pågår.

– Det är orimliga hyreshöjningar, som varken hyresgästerna eller Hyresgästföreningen accepterar, säger Dan Hersan till SVT.

Protesterar

Manifestationen hålls i Västhagaparken. Dan Hersan har fått höra att en del hyresgäster redan flyttat på grund av oro inför framtiden, men att många också får upp hoppet när de känner att de kanske kan påverka.

– Många tycker att de inte blivit involverade överhuvudtaget. Det här berör många gårdar, och alla har inte blivit informerade, säger Dan Hersan.

Renoveringsbehov

För det är inte renoveringen i sig protesterna handlar om. Lägenheterna är cirka 50 år gamla och har renoveringsbehov.

– Men det förutsätter att hyresgästerna ska få tycka till om sina lägenheter, för de vet ju mycket om dem, säger Dan Hersan.

Representanter för hyresgästerna ska ha ett möte med Öbos ledning den 21 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hyreshöjningar i Västhaga

Mer i ämnet