Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att följa med sjuksköterskan Maria Mekhal till jobbet på strokeenheten på USÖ – och hör henne förklara vilka problem hon ser med nya regeln om 11-timmars dygnsvila. Foto: SVT

Maria gillar inte nya schemaregeln: ”Jag vill ha extrapass”

Publicerad

När reglerna om dygnsvila nu skärps innebär det färre extrapass för 27-åriga sjuksköterskan Maria Mekhal. Samtidigt oroar hon sig för att inte lära känna patienterna lika bra och att det kan bli misstag.

Starta klippet i spelaren för att följa med till 27-åriga Marias arbetsplats på USÖ:s strokeenhet.

När sjuksköterskan Maria Mekhal valde vårdyrket såg hon fördelar med möjlighet till extrapass och att arbeta mer i sjok för att sen få några dagars längre ledighet. De skärpta arbetstidsreglerna gör det svårare att arbeta så.

– Jag är en person som gillar extrapass och jag gillar kväll/dagturerna, för då lär man känna patienterna, säger hon.

Passen som slutar 21:45 och börjar 06:45 dagen efter försvinner nu ur schemat. Därmed kommer Maria nu möta andra patienter när hon istället börjar klockan 9 dagen efter ett kvällspass.

– Det kan innebära att saker missas, patienter lär inte känna sköterskan och upplever att de inte blir hörda när de säger en sak till en sköterska och plötsligt kommer det en annan sköterska.

Mer ork för barnbarnen

Kollegan Marie-Louis Andersson håller med om att det inte är lika bra för patienterna som kommer möta fler nya ansikten. Men för egen del ser hon fram emot längre återhämtning mellan passen.

– När man slutat kvart i tio är det svårt att komma ner i varv och gå och lägga sig direkt. Jag brukar somna först vid halv tolv. Det brukar gå bra när man kommer in på morgonen efter, men när man sen kommer hem är man trött.

Hon hoppas hon ha mer ork och tid för annat efter jobbet:

– Som att vara mer med barnbarnen, säger hon.

Vad innebär de nya EU-reglerna om dygnsvila?

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.