Avfallet i Röfors är borta men nu går diskussionen vad som ska hända med marken. Laxå kommun är förtillfället inte intresserade av att köpa marken eftersom man inte vet om det finns miljöfarliga ämnen i marken. Foto: Nick Strömgren/SVT

Efter saneringen – marken i Röfors kan bli herrelös

Uppdaterad
Publicerad

Avfallet är borta i Röfors efter att Laxå bruks miljöåtervinning gick i konkurs. Men nu handlar det om det sista pusselbiten – vem tar hand om marken? Kommunstyrelsen i Laxå har beslutat att inte köpa marken där avfallet legat och ingen annan intressent finns.

Diskussionen och nyhetsrapporteringen har varit lång och det verkar fortsätta ett tag till. Men nu handlar det inte om avfallet i Röfors utan marken där avfallet legat. Eftersom varken kommunen eller någon annan vill ta över marken som idag juridiskt finns i ett konkursbo så kan den bli herrelös.

– Det blir så kallad herrelös mark vilket betyder att ingen äger den, säger Bo Rudolfsson.

Avfallshögen i Röfors

Eventuell sanering kostsam

Kommunstyrelsens ordförande menar att eftersom ingen äger marken kommer den förbli som den är idag. Anledningen till att kommunen för tillfället inte vill ta hand om marken handlar om att det kan finnas miljöfarliga ämnen i jorden där en tidigare industriverksamheter legat. En sanering skulle i det fallet kunna bli en kostsam historia för kommunen.

Ägarfrågan för marken är oviss men har ni löst vem som kommer betala det bortforslade avfallet?

Just nu ser det ut som att kommunen måste betala och det kommer bli omkring åtta miljoner, men vi arbetar för att det inte ska bli skattebetalarna som betalar, avslutar Bo Rudolfsson (KD) kommunstyrelsen ordförande.

Hör kommunstyrelsens ordförande resonera i videoklippet hur det ska bli med marken i Röfors nu när avfallet är borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallshögen i Röfors

Mer i ämnet