Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora mängder avfall blev kvar i Röfors under 2021 efter en konkurs. I klippet får du höra kommunchefens kommentar. Foto: SVT

Laxå kommun kräver miljonbelopp i skadestånd i miljöbrottsskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Notan för det dumpade avfallet i Röfors i Laxå kommun blev nio miljoner kronor. Nu riktar kommunen ett skadeståndsanspråk mot det företag som åtalas i vad som har beskrivits som den värsta miljöbrottsskandalen i Sverige på 50 år.

Företaget Think Pink åtalas för att ha grävt ner och dumpat avfall på ett 20-tal platser i Sverige, bland annat i Röförs i Laxå kommun.

Enligt kommunchefen Ingmar Unosson är skadeståndsanspråket förmodligen är det enda sättet få tillbaka pengarna. Kommunen tog på sig att forsla bort avfallet när företaget ansökte om konkurs.

Avfallshögen i Röfors

Vad händer om ni inte får tillbaka pengarna?

– Det kommer bli mindre kommunal verksamhet med nio miljoner, säger Ingmar Unosson.

Vd:n nekar till brott

Han tycker att det behövs ett starkare regelverk kring den här typen av verksamhet.

– Det är bedrövligt att det får fungera på det här viset. I grunden är det en klok tanke att vi ska återvinna avfall men regelverket kring hur man gör det behöver stärkas upp, säger Ingmar Unosson.

Vd:n för bolaget Think Pink nekar till brott.

Två med koppling till Laxå åtalas

Under torsdagen väcktes åtal mot elva personer med koppling till miljöbrottsskandalen, där fem personer åtalas för grovt miljöbrott, fem för miljöbrott och en för medhjälp till grovt miljöbrott.

Två personer med koppling till den verksamhet som bedrevs i Laxå är bland de misstänka för miljöbrott. Där anses man enligt åtalet ha varit införstådda i vad som pågått på marken och låtit hanteringen av avfallet ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallshögen i Röfors

Mer i ämnet