Julen är en av de största mathelgerna och under december månad lägger vi svenskar över 27 miljarder kronor på mat. Men en stor del av maten slängs också. Enligt Livsmedelsverket rör det sig om mellan 50 och 60 kilo fullt ätbar mat per person och år. Det finns dock enkla knep för att slippa svinnet.
– Kall mat ska vara kall. Om maten ska stå framme mer än 30 minuter så bör du servera den på kylbrickor. Det kan du enkelt fixa genom att ta kylklabbarna från kylväskan och lägga på en bricka, säger Anna-Karin Landin på Hushållningssällskapet.
– Du kan använda restmat, men du ska bara värma upp maten en gång efter att du tillagat den, fortsätter hon.
Vad kan man göra av resterna?
– Det är egentligen bara fantasin som är problemet. Skinkan kan du göra skinklåda eller paj utav.Lutfisken kan du göra en sufflé utav.
Några bra råd för julmaten:
• Laga inte mat till andra om du är eller nyss har varit magsjuk och tvätta händerna noga. Risken är att du för smittan vidare.
• Ta inte fram mer mat till julbordet än vad du tror ska gå åt. Lägg upp lite i taget och fyll på efter hand.
• Lägg inte upp för mycket på tallriken, ta hellre om. Man sparar inte gärna mat som blivit över på tallriken.
• Kyl ner tillagad julmat som inte ska ätas med detsamma. Små mängder mat kan ställas i kylskåpet direkt, större mängder bör först kylas ner, till exempel i ett vattenbad eller utomhus kalla vinterdagar.
• Frys in den mat du inte kommer att äta, då har du mat även efter nyår.
• Njut av det goda och ät gärna mycket fisk och grönsaker.
Källa: Livsmedelsverket