Matilda Ernkrans (S) Foto: Henrik Montgomery /TT

Matilda Ernkrans (S) blir minister i nya regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Matilda Ernkrans (S) från Hallsberg blir minister i Stefan Löfvens nya regering. Hon ska ansvara för högre utbildning och forskning.

Socialdemokraten Matilda Ernkrans presenterades som minister för högre utbildning och forskning av Stefan Löfven på måndagens presskonferens. Hon representerar Utbildningsdepartementet tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Jag vill tillgängliggöra högre utbildning i hela landet, bland annat på distans, svarade hon på frågan om vad hon ska arbeta med.

– Och en mer attraktiv lärarutbildning som fler kan och vill söka.

Ernkrans är 46 år gammal och har varit riksdagsledamot sedan 2002. Hon är ordförande för Socialdemokraterna i Örebro län, och ordförande i Utbildningsutskottet.

Skolan viktig

Matilda Ernkrans uppger att hon har ett starkt miljöengagemang och att hon jobbar för en hållbar utveckling. Hennes viktigaste politiska fråga är att alla ska klara av skolan för att få jobb.

Hennes politiska förebild är Margot Wallström, och förutom det egna partiet sympatiserar hon mest med Miljöpartiet.

I SVT:s Valkompass kan du läsa mer om Matilda Ernkrans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer