Foto: svt

Rattfull tog Rickards liv

Uppdaterad
Publicerad

Under sommarmånaderna sker en fördubbling av antalet rattfylleribrott. Därför satsar polisen extra på nykterhetskontroller den här veckan. Mats Sjöö förlorade sin son i en trafikolycka förra året.

Det var den andra oktober 2011 som olyckan inträffade.

– Det är den värsta morgonen i hela vårt liv, när det knackar på dörren halv sex på morgonen och det står två poliser och en präst utanför dörren. Det finns inte ord. Man tror man lever i en dröm. Man går och väntar fortfarande nästan på att han ska komma, berättar Mats Sjöö.

Rattfylla

Bilen voltade

17-årige Rickard Sjöö gillade att hänga med kompisar, spela datorspel och drömde om att starta ett modeföretag i framtiden. Lördagen den första oktober hade han varit på fest i Örebro, och fick lift hem till Garphyttan. Men bilen kom i hög hastighet i en kurva på en 30-väg. Föraren körde av vägen, bilen voltade och flög ungefär fyra meter upp i luften innan den landade igen. Rickard Sjöö omkom på platsen.

– Rickard är ju med i våra tankar dygnet runt, det är ju så. Han finns på bild i varje rum i huset, säger Mats Sjöö.

Föraren uppmätte 1,23 promille alkohol i blodet vid olyckstillfället. I förra veckan hölls rättegången mot 21-åringen, som bland annat misstänks för grovt rattfylleri och grovt vållande till annans död. Domen väntas den 13 juni.

Engagerar sig mot rattfylleri

Varje år dör i snitt omkring 75 personer i Sverige på grund av alkohol i trafiken, enligt siffror som Trafikverket tagit fram åt Motorförarnas helnykterhetsförbund. För Mats Sjöö och hans fru så har en väg framåt varit att delta i kampen mot rattfylleri. Genom sitt engagemang i föreningen Mothers Against Drunk Driving vill de sprida kunskap.

– Regeringen måste dels ge polisen mer resurser för att kunna vara ute mer på vägarna. Det är inte tillräckligt i dag. Sen måste det informeras mycket mer i skolor och på trafikskolor, för att få in i medvetandet hur farligt det är och hur fort livet kan ändras, säger Mats Sjöö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rattfylla

Mer i ämnet