Mer av det här och hjärtat mår bra

Uppdaterad
Publicerad

Trots rön den senaste tiden frukt är bra! För om du vill undvika hjärtsvikt ska du äta mer frukt, grönt och fibrer, visar en ny undersökning bland Västmanlands kvinnor.

Nu har en ny studie bland över 36 000 kvinnor i Västmanlands och Uppsala län slagit fast att om man undviker bland annat läsk och salt mat och istället äter mycket fullkorn, grönsaker och frukt så minskar risken för hjärtsvikt.

– I vår studie visade det sig att de kvinnor som åt frukt i genomsnitt tre gånger per dag, fem portioner fullkornsbröd och åt mindre rött kött hade 37 procent mindre risk att drabbas för hjärtsvikt, säger Alicja Wolk, forskare på Karolinska Institutet.

Hjärtsvikt betyder att hjärtat tappat förmågan att pumpa runt blodet i kroppen på ett bra sätt o det är den förmågan som kan påverkas av vilken kost man äter. Att frukt skulle vara dåligt för kroppen, vilket var en nyhet för en tid sen, det är enligt Alicja Wolk bara nonsens.

– Det leder bara till förvirring, för varje studie, också internationella, visar att det finns en koppling mellan mer frukt och grönsaker och mindre risk för att drabbas av hjärtsjukdomar, säger Alicja Wolk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.