Nu har en ny studie bland över 36 000 kvinnor i Västmanlands och Uppsala län slagit fast att om man undviker bland annat läsk och salt mat och istället äter mycket fullkorn, grönsaker och frukt så minskar risken för hjärtsvikt.
– I vår studie visade det sig att de kvinnor som åt frukt i genomsnitt tre gånger per dag, fem portioner fullkornsbröd och åt mindre rött kött hade 37 procent mindre risk att drabbas för hjärtsvikt, säger Alicja Wolk, forskare på Karolinska Institutet.
Hjärtsvikt betyder att hjärtat tappat förmågan att pumpa runt blodet i kroppen på ett bra sätt o det är den förmågan som kan påverkas av vilken kost man äter. Att frukt skulle vara dåligt för kroppen, vilket var en nyhet för en tid sen, det är enligt Alicja Wolk bara nonsens.
– Det leder bara till förvirring, för varje studie, också internationella, visar att det finns en koppling mellan mer frukt och grönsaker och mindre risk för att drabbas av hjärtsjukdomar, säger Alicja Wolk.