Det är ett hundratal flickor och pojkar i åldrarna tre till nio år som intervjuats och studerats om hur och vad de leker.
När barn leker på en förskolegård så följer leken ofta traditionella könsroller där pojkarna lägger beslag på klubborna, och flickorna på dockvagnen. Och ofta är det personalen på förskolan som styr eller uppmuntrar valet.
-Dels så tänker de väldigt stereotypt om pojkar och flickor att man leker på vissa sätt och då också erbjuder olika stereotypa sätt att tänka för barn, säger forskaren Eva Ärlemalm-Hagsér till Tvärsnytt.
Men när barnen leker ute i skogen där det inte finns några leksaker, då leker flickor och pojkar mer lika varandra, eller mer jämställt.
-Till exempel fysisk lek där beskrev flickor och pojkar exakt samma, man springer och hoppar och klättrar, säger Eva Ärlemalm-Hagsér.
Förskolan har jämställdhet mellan könen inskriven på läroplanen. Men hur det ska påverka personalens arbete berörs inte närmare.
Forskarna på Mälardalens högskola menar att det är viktig att både pojkar och flickor erbjuds och uppmuntras att prova på det mesta, så att de själva kommer fram till vad de tycker om.