Foto: Johannes Weckström/SVT

Dråpslag för Kumla – 360 varslas på Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick de anställda på Ericsson i Kumla besked. Merparten av de 420 anställda blir av med jobben. Kvar blir endast en liten del av verksamheten – cirka 60 stycken enligt bekräftade uppgifter till SVT Nyheter Örebro. Förhandlingarna på lokal nivå börjar nu.

På förmiddagen i dag fick de anställda det besked som bekräftade vad som redan i september blev känt, nämligen att merparten av verksamheten vid Kumlafabriken läggs ned och att bara en liten del som fortsätter ägna sig åt testutveckling av 5G blir kvar.

– Jag tror att de flesta trots allt är lättade, nu när de fått besked. Vi har ju vetat om det här länge nu och vår strävan har hela tiden varit att människor ska få besked så snart det bara går, säger Alexander Strid vice klubbordförande på Unionen i Kumla.

Unik kompetens

Han konstaterar att Kumlafabriken besitter en unik kompetens som Ericsson som företag är beroende av, och som nu måste föras över till framförallt anläggningarna i Tallin och Nanjing i Kina.

– I Kumla har vi varit världsbäst på att ta fram nya produkter som är enkla och billiga att bygga, samtidigt som de håller hög kvalitet. Det är den kompetensen som nu måste överföras för att Ericsson ska klara den här resan.

Testcenter blir kvar

All tillverkning avverkas men enheten får ett nytt uppdrag som ett testcenter för 5G-utveckling.Tidigare har Ericsson i Kumla tillverkat prototyper och nya mobilnätsprodukter, inklusive basstationer och radiopuckar som förbättrar mobiltäckningen inomhus.

Facket nöjda

Just detta har också, betonar Alexander Strid, varit något facket tryckt hårt på när man förhandlat med arbetsgivaren om de stödpaket som presenterades i dag.   

– Om inte företaget hade erbjudit bra stödpaket skulle våra anställda knappast vara intresserade av att bidra till den här kunskapsöverföringen. Våra anställda är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden.

– Företaget har varit generösa och förhandlingarna har varit hårda, men i väldigt god ton. Vi fackliga uppskattar att företaget ställer sig bakom ett starkt paket för att stötta de som nu får lämna Ericsson, säger Alexander Strid.

Flera har nya jobb på gång

Han konstaterar att många anställda i Kumla sökt eller redan har nya jobb på gång.

– Vad jag kan bedöma handlar det om ett 20-tal som redan fått nya anställningar.

Även anläggningen i Borås drabbas hårt. Sammanlagt sägs 820 personer upp från Ericssons båda anläggningar i Kumla och Borås. Övriga delar av sparpaketet som omfattar runt 3.000 tjänster presenteras den 8 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet