Shamiram och hennes familj skulle utvisas under tisdagen. Foto: SVT, Adam Wrafter/SvD

Migrationsverket: Rättsprocessen är säker

Uppdaterad
Publicerad

Shamiram Hardo och hennes familj har fått sin sak prövad flera gånger av Migrationsverket och hittillls har det saknats skäl för att familjen ska få stanna i Sverige. Det säger Migrationsverket som nu ger sin syn på det uppmärksammade fallet.

16-åriga Shamiram, hennes mamma och två syskon kom till Sverige hösten 2015. 2017 kom Migrationsverkets avslag på uppehållstillstånd. Beslutet överklagades till Migrationsdomstolen, som gick på samma linje och gav avslag i augusti 2018. Familjen har sedan dess angett olika skäl till varför de inte kan utvisas till Egypten, så kallat verkställighetshinder.

– Man kan ansöka om det hur många gånger som helst. Familjen har ett sådant ärende inne nu och det har vi ännu inte fattat beslut om, säger Iréne Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket.

Irene Sokolow är presskommunikatör vid Migrationsverket.

Migrationsverket kritiskt till politiskt uttalande

SVT Nyheter Örebro har i flera artiklar berättat om utvisningen, hennes klasskompisar kamp för att hon ska få stanna och det lokalpolitiska engagemanget från åtta politiker från olika partier.

Men utan fullmakt från familjen har Migrationsverket tidigare inte velat svara på frågor från SVT om ärendet. Nu väljer man alltså att göra ett undantag eftersom man vill klargöra hur processen gått till. Myndigheten har också tagit del av den kritik som Murad Artin uttryckt angående ärendet.

– Vi reagerar på de starka orden från lokalpolitikern. Familjen har fått sitt ärende prövat och haft juridiskt ombud. Vet inte riktigt vad politikern syftar på när han säger att det är ett förakt mot vårt rättssystem. Vi agerar bara med stöd av lagen och det kan man tycka att en politiker bör känna till. Men med det sagt förstår vi att det finns ett stort engagemang och att familjen befinner sig i en tuff situation och har gjort det i en längre tid.

Följer barnkonventionen

Shamirams klasskompisar skapade en namninsamling och har skolstrejkat för att sätta ljus på Shamirams utvisning. En sak de lyft är bristen på barnperspektiv.

– Vi har kommit fram till att utvisningen inte strider mot barnkonventionen, eller andra konventioner som vi ska följa. Hon är med sin familj och utvisas inte ensam. Hennes band till familjen är starkare än till Sverige. Det finns en vägledande dom som säger att sex år inte räknas som tillräckligt lång tid för att man ska anses ha tillräckligt starka band till landet. Och den här familjen har varit här kortare tid, säger Iréne Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket.

Läget just nu

Enligt Migrationsverket krävs det särskilda indiviuella skäl för att inte utvisa till Egypten. Enligt myndigheten har familjen hittills inte kunnat styrka att de är hotade.

Familjen skulle ha utvisats den 12 november, men de har gått under jorden. Via familjens ombud har ett nytt skäl för verkställighetshinder lyfts. Migrationsverket har ännu inte tagit ställning till det. Till dess att ett beslut är fattat i det ärendet har familjens utvisning inhiberats, alltså pausats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.