Laxå och Örebro är de kommuner som fortsatt ska ha platser tillgängliga för omedelbar användning. Foto: SVT

Migrationsverket ser minskat behov av tillfälliga boenden

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket bedömer att det i nuläget finns behov av 6 000 tillfälliga boendeplatser. Laxå och Örebro är de kommuner i länet som om möjligt ska ha platser tillgängliga för omedelbar användning.

I ett mejl som skickats från Migrationsverket till kommuner och länsstyrelser i västra Sverige står det att myndigheten gjort en bedömning om förändrat behov. Bedömningen är att det i nuläget behövs 6 000 tillfälliga boenden, men att situationen kan förändras med kort varsel.

Vissa kommuner ska vara redo

De har i skrivelsen föreslagit att ett antal kommuner om möjligt ska fortsätta ha aktiva och tillgängliga boenden för omedelbar användning. Något som Marcus Sjöholm, biträdande beredskapsdirektör på Länsstyrelsen tycker är välkommet, eftersom tydlighet kring det har efterfrågats av kommunerna.

Örebro län och kriget i Ukraina

– Det har varit en fråga som kommunerna velat ha svar på. Först rapporterade de in, sen hörde de inget. Sedan sitter de med sina boenden – kan de nyttja dem till annat eller ska de ha dem bokade?

I Örebro län handlar det om Örebro och Laxå. Migrationsverket skriver att de boenden som i nuläget inte behövs inte behöver vara reserverade, utan kan användas av kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet