Åsbro kursgård utbildar nyanlända till distributionselektriker. Foto: Anders Nord/SVT

Milad Malki tog elsnabbspåret

Uppdaterad
Publicerad

På Åsbro kursgård utbildas just nu tio nyanlända till distributionselektriker. Milad Malki är en av dem som tidigare utbildat sig till elektriker i sitt hemland och får chansen att snabbt komma in i arbetslivet i Sverige.

Milad Malki kom till Sverige för två år sedan. I sitt tidigare hemland Syrien läste han till elektriker på gymnasiet. Nu har han fått chansen att fortsätta sin yrkeskarriär genom ett snabbspår till distributionselektriker.

– Det är en kort och bra utbildning, och efter två månaders praktik som vi också ska ha tror jag att jag får bättre erfarenhet och kunskap, säger Milad Malki.

Milad Malki. Foto: Anders Nord/SVT

1200 distributionselektriker saknas

Enligt statistiken saknas 1200 distributionselektriker de närmsta tre åren i Sverige. Mikael Carlsén är vd på Åsbro kursgård har redan nu fått förfrågningar från företag som vill anställa de nuvarande eleverna.

– Först var jag orolig att de inte skulle kunna svenska tillräckligt bra, det är viktigt med kommunikation då det är ett riskyrke att klättra på höga höjder.

– Men de kan svenska mycket bättre än vi trodde så det fungerar jättebra, säger Mikael Carlsén.

32 veckors utbildning

En distributionselektriker arbetar med nybyggnation, reparation och underhåll av elnäten. Ubildningen är ungefär åtta månader, mer exakt 32 veckor, och eleverna har tidigare erfarenhet som elingenjörer eller elektriker i sitt hemland. Milad Malki tror att han kommer hinna lära sig vad som krävs för att utföra yrket.

– Jag hoppas att jag får ett jobb och att jag kan jobba ett år för att få mer kunskap och erfarenhet. Sedan vill jag fortsätta att plugga för att utvecklas i yrket, säger han.

Se hela inslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.