Foto: Johannes Weckström/SVT

Militärflygplan tvingades nödlanda på Örebro flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Ett militärflygplan tvingades nödlanda på Örebro flygplats under tisdagsförmiddagen. Enligt Försvarsmakten var orsaken en fågelkollision.

Planet ska ha krockat med en fågel under flygningen, något som ska ha tvingat piloten att fatta beslut om att nödlanda. Planet är av typen SK 60, som används vid utbildning av stridspiloter.

Landningen ska enligt polisen ha genomförts utan problem, och ingen person uppges vara skadad.

Örebro flygplats

– I planet fanns två personer. Det är inget polisiärt ärende och allt verkar ha gått bra, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Genomförde lågnavigeringsövning

Olyckan bekräftades av Försvarsmakten vid 12.30-tiden.

– Det är ett flygplan av typen SK 60 med lärare och elev som haft en lågnavigeringsövning och råkat ut för en fågelkollision, säger Marie Tisäter, kommunikatör på Försvarsmakten.

– Då är rutinen att planet ska gå ner på närmaste flygplats, vilket i det här fallet var Örebro. Nu är tekniker på väg från Linköping för att se hur allvarligt skadat planet är, fortsätter hon.

Flygplanets ruta träffades av fågeln. Under tisdagen ska planet undersökas av tekniker för att se om det går att flyga vidare, eller om det måste transporteras hem på annat sätt. Foto: Johannes Weckström/SVT

Skadorna oklara

Teknikern kommer att se över vilka, och hur allvarliga skador planet fått efter kollisionen.

– Vi måste se om det går att flyga vidare med planet eller om det måste repareras, säger Marie Tisäter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro flygplats

Mer i ämnet