Åsa Pettersson, miljöchef på Kumla kommun. Foto: Kumla kommun / SVT

Miljöchefen reagerar starkt efter dumpningen: ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöchefen på Kumla kommun ser allvarligt på att hundratals ton miljöfarligt avfall skett på privat mark i kommunen.
– Det är naturligtvis väldigt allvarligt att det har hamnat ute i naturen, säger miljöchefen Åsa Pettersson.

Det var på onsdagen som tidningen Expressen avslöjade att en underentrepenör till företaget uRecycle i Karlskoga har dumpat tonvis med så kallad ”svart massa” på åkermark i Kumla. Till SVT Nyheter Örebro bekräftar miljöchefen i kommunen händelsen.

– Vi har tagit prov på material, vi har hittat exceptionellt höga halter av metaller i det här provet och det är naturligtvis väldigt allvarligt att det har hamnat ute i naturen, säger Åsa Pettersson, miljöchef på Kumla kommun.

Beståndsdelar i alkaliska batterier

Den svarta massan är en av beståndsdelarna i alkaliska batterier och Karlskogaföretaget återvinner 70 procent av de batterier som lämnas till återvinning i Sverige. Företaget uppger till Expressen att det är en av deras underleverantörer som ska ha dumpat avfallet på åkern.

Kommunen vill av sekretesskäl inte uppge var den aktuella marken ligger, men uppmanar samtidig personer att inte uppehålla sig på platsen.

-  Vårt fokus är att vi ska försöka få det  här området sanerat så snart som möjligt och att i första hand den eller de som är ansvariga för att det hamnat där får betala för den saneringen.

Hur bråttom är det med sanering?

– Jag kan inte svara på det inuläget. Det är ju väldigt, väldigt höga halter av föroreningar så det är klart att vårt fokus är att det skall gå så fort som möjligt.

Avrådan från att röra sig i området

Vad är budskapet till allmänheten som oroas över händelsen?

– Man skall inte röra sig i området, det avråder vi ifrån. I övrigt försöker vi utreda hur riskerna i närområdet ser ut.

– Det är ett avgränsat område och inget område där allmänheten rör sig i vanliga fall. Det är på privat mark och det är ett område som den här fastighetsägaren har använt, säger Åsa Pettersson.

SVT söker företaget uRecycle för en kommentar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batteriskandalen

Mer i ämnet