Åsa Pettersson, miljöchef på Kumla kommun. Foto: Kumla kommun / SVT

Miljögifter har läckt ut i ytvattnet från dumpade batteriavfallet i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Kumla kommuns prover visar nu att det finns gift i ytvattnet nära den plats där hundratals ton batteriavfall dumpats. Nu lovar kommunen att den förorenade marken ska saneras.

Som P4 Örebro var först med att rapportera så har miljögifter från batteriavfallet som dumpats i Kumla spridit sig till ytvattnet.

– Det är självklart oerhört allvarligt, det går inte att säga något annat, säger miljöchefen Åsa Pettersson till SVT Nyheter Örebro.

Batteriskandalen

Klassas som farligt avfall

Det är ett antal kubik material, kommunen uppskattar mängden till runt 100 kubik. Bland annat har man uppmätt höga halter av nickel och zink, där mängden motsvarar den som klassas som farligt avfall. Man har även uppmätt halter av arsenik, barium, kadmium, kobolt och kvicksilver. Inte heller de mängderna är tillåtna på en industrifastighet. Men allmänheten ska inte känna sig orolig i nuläget.

– Det förorenade området ligger inte inom vattenskyddsområdet för Blacksta vattentäkt. Det finns ju såklart alltid en risk att föroreningar kan spridas och det är därför vi vill få det sanerat så fort som möjligt. Men vi ser ingen akut risk för vattentäkten, så det kan man känna sig trygg med, säger Åsa Pettersson.

Ska transporteras bort

Exakt när marken kan saneras beror på hur snabbt de kan få igenom de avtal som krävs. Marken kommer då saneras och underliggande jord kommer att grävas bort och transporteras till ett godkänt område. Kumla kommun skriver i ett pressmeddelande att saneringen ska bekostas av markägaren.

Kommunen går även ut med informationen att man valde att förbjuda verksamheten på platsen och inleda ett tillsynsärende efter att åklagaren slagit larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batteriskandalen

Mer i ämnet