Semesterbyn är den första i sitt slag i Skandinavien. Foto: SVT

Miljonbyn i Grythyttan dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en exklusiv semesterby utanför Grythyttan drar ut på tiden. Förhoppningen var att bygget skulle dra igång vid årsskiftet, men så blir inte fallet.

Semesterbyn ska ligga på Hälgsnäsudde cirka tre kilometer öster om Grythyttan. Bakom projektet står holländska investerare och på det 54 hektar stora området ska det bland annat finnas 150 exklusiva villor, marina, restauranger och ett äventyrsbad.

– Naturligtvis har det en jättestor betydelse för kommunen om etableringen kommer till stånd. Besöksnäringen ökar och det kommer att skapas arbetstillfällen både under uppbyggnationen och när det står klart, säger kommunalrådet Annalena Jernberg (S).

Lake resort Bergslagen

Läs mer: Här ska miljonbyn byggas

Semesterbyn är den första i sitt slag i Skandinavien och budgeten ligger på 300 miljoner kronor. Förhoppningen var att bygget skulle dra vid årsskiftet, men så blir inte fallet.

– Det är mycket byråkrati, så tyvärr tar det längre tid än planerat. Investerarna tror på idén, men det måste hända något inom kort, säger Marcel Klaassen, projektledare för Lake Resort Bergslagen.

Läs mer: Vill bygga resort i Grythyttan för 300 miljoner

Marcel Klaassen hoppas nu att det ska finnas en detaljplan till våren 2017, men det är mycket som återstår. Hällefors kommun har påbörjat en LIS-process för att det ska kunna byggas i strandnära läge och en arkeologisk utredning har beställts.

– Det kan tyckas att det drar ut på tiden, men det är en process som enligt lag ska ha sin gång. Under hösten kommer vi att ha samråd gällande översiktsplanen och då får medborgarna komma med sina åsikter, säger näringslivsstrategen Gabriela Kloth.

Finns det en rädsla att investerarna backar?

– Jag hoppas inte det. Jag hoppas att de förstår att lagstiftningen ser ut så i Sverige och att det är mer byråkrati när det är strandnära, säger kommunalrådet Annalena Jernberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lake resort Bergslagen

Mer i ämnet